År 1 sammanfattat

Nu är det första året på Chalmers slut! Hur skjuttsan ska jag sammanfatta det? Det har hänt så himla mycket... och dessutom har jag ju redan efter varje läsperiod skrivit en sammanfattning av den. Men jag tror jag tar och sammanfattar den med mottagningen och terminerna:
  • Mottagningen: Hela Chalmerstiden och allting börjar för alla med mottagningen. Vissa är mer närvarande än andra, men nästan alla involverar sig i mottagningen på något sätt. Den är förvisso bara 4 veckor, men oj vad man hinner göra mycket under dessa veckor! Och vad mycket folk man hinner träffa och lära känna! Inte några veckor man glömmer lätt. Chalmers mottagning är verkligen något speciellt! Mottagningstiden skulle väl snabbt kunna beskrivas som "matte, lek & fest".
  • Första terminen: Första terminen på Teknisk Fysik på Chalmers är tung. Det är mycket att lära sig och mycket att göra, nästan alla dagar är 08-17. Men det är kul! Åtminstone om man gillar matematik och utmaningar :) under första terminen är även aspningen till FnollK - kommittén som anordnar mottagningen. Om man gillade mottagningen så mycket som jag vill man gärna se till att den blir minst lika bra igen så då kan man söka FnollK och få chans att göra just detta. Första terminen kan snabbt sammanfattas med "mycket matematik, mycket allt".
  • Andra terminen: Andra terminen är lite lugnare, dagarna är kortare och kurserna är färre. Men det har blivit svårare. Allt från grafisk programmering till vektorvärda flervariabelfunktioner till analytisk mekanik skall man lära sig och vad jag har uppfattat det som har alla åtminstone problem med en av dessa. Men det är bara att puffa på och hålla ångan uppe. Under andra terminen går det även aspa och söka F6 och DP, de två andra av de mest populära föreningarna, och F-styret aka Hövdingarnas Råd, som är de som styr och administrerar F-sektionen. Andra terminen kan snabbt sammanfattas "mindre att göra, mer att lära & mycket aspning".

Här nedan ser vi all kurslitteratur (och min nollbricka) som har behövts under året:
 
 
Här kommer lite beskrivningar om böckerna och vilka kurser de behövs till. Uppifrån från vänster:
  1. Förberedande kurs i matematik: De två första veckorna av mottagningen, två veckor som av CSN inte ens räknas som skola fastän man har föreläsningar varje dag, läser man en förberedande kurs i matematik och då används denna bok. Det var en sån kort tid man använde den så minns inte riktigt vad jag tyckte om den, men jag minns att det var enkel fast klurig matematik.
  2. Linjär algebra: Kurslitteraturen som användes i den första kursen i linjär algebra. Jag personligen tyckte inte om upplägget och pedagogiken i boken, men man bör ändå ha den eftersom föreläsningarna följer den till stor del.
  3. Övningsboken till ovanstående.
  4. Analys i en variabel: Denna bok används mest till den första kursen i matematisk analys, men även lite till den andra, och kallas oftast "Persson & Böiers" efter författarna. Det är en bra bok som många äldre elever gärna behåller eftersom den bygger upp en bra grund för analys. Den kan verka lite jobbigt först för den beskriver matematik på ett nytt, formellare, sätt än man antagligen tidigare stött på. Men det är lika bra att bli van vid det för matematiken blir inte mindre formell senare.
  5. Övningsboken till ovanstående.
  6. Matematisk analys med tillämpningar: Denna bok, som kallas ELW, trycks inte längre så man får antingen läsa den i mobil/dator/platta eller skriva ut den som jag gjort. Den är lite.. konstig på ett sätt som många ogillat, men jag personligen gillar den. Den är ganska lik Persson & Böiers men berör matematik man antagligen inte stött på särskilt mycket sedan innan.
  7. Java programming: En tjock och rejäl bok om javaprogrammering med många bra och enkla exempel. Fås ha med på tentan så den är bra att ha!
  8. Engineering mechanics - Statics: Boken som används i första delen av mekanik 1, statikdelen. Personligen tycker jag att boken är ganska dålig och då det finns mycket uppgifter att göra online istället kan man klara sig utan att ha denna. Har man råd skadar det förstås aldrig att ha kurslitteraturen - utbildningen skall tas på allvar.
  9. Engineering mechanics - Dynamics: Denna bok används både i andra delen av mekanik 1 och sedan i mekanik 2. I mekanik 1 kan man klara sig utan den men i mekanik 2 kan den vara bra att ha för då finns inga internetuppgifter längre, och det är viktigt att göra många uppgifter!
  10. Analys i flera variabler: Denna bok används i kursen i flervariabelanalys men är, enligt många, en bra bok som gör att man förstår. Innehåller många bra exempel som är bra att kunna titta på när man skriver duggorna som kommer i kursen.
  11. Övningsboken till ovanstående.
  12. Linjär algebra och numerisk analys: Kurslitteraturen som används i kursen med samma namn. Riktigt bra bok med relevanta saker för kursen. Det är dock inte så konstigt eftersom författaren till boken är densamme som kursföreläsaren. Han skall dock gå i pension till nästa år så han kommer inte längre ha föreläsningarna, men boken kommer antagligen att användas.
  13. Physics Handbook: En bok med typ all fysik och alla formler sammanfattade. Fås ha med på mekanik 2-tentan, och även många andra tentor i kommande kurser. Alltså mycket bra att ha!
  14. Mathematics Handbook Beta: Typ samma som ovan, fast för matematik. Vi fick ha med den på mekanik 2-tentan, men den behövdes inte direkt. Dock så kommer den antagligen att behövas i framtida kurser, så det skadar verkligen inte att ha en!
Så nu var året helt och hållet slut och min sammanfattnings av densamme likaså! Ha en trevlig sommar! :)