År 1 Läsperiod 3 sammanfattad

Igår var sista dagen på LP3 och här kommer en sammanfattning av läsperioden.
 
LP3 började med en rivstart! Vi hade precis haft vår sista tenta i LP2 på lördagen, två dagar innan, när LP3 startar. I mekaniken skulle vi genast lära oss ett gäng nya koordinatsystem utantill och i programmeringen lära oss grafisk programmering. Och det kändes lite jobbigt typ första veckan eftersom man var så slut efter tentaveckan och bara ville sova. Men sen kom det en dipp! Under mitten av läsperioden var det ganska lugnt, bortsett från tentan i programmeringen, vi hade typ för första gången flera sovmorgonar samma vecka, och kunde sluta efter lunch flera dagar också. Så egentligen var LP3 ganska lugn. Men man, eller iallafall jag, var så trött och sliten efter den stressiga hösten så jag fick inte mera gjort ändå - snarare tvärtom - äntligen kunde jag gå hem efter skolan och bara s o v a. Skönt. Det är ungefär så jag upplevt LP3, här kommer en sammanfattning av de kurser vi läst:
 
  • "MVE035 - Flervariabelanalys", lik fortsättningsanalyskusern i vissa aspekter, men mycket nytt! Här tittade vi på flervariabelfunktioner, vektorvärda funktioner, vektorvärda flervariabelfunktioner, fält, partiella derivator, differentierbarhet, klasserna C, gradienter, funktionalmatriser, funktionaldeterminanter a.k.a Jacobianen, Greens formel, Stokes sats, Gauss sats, m.fl. Mycket nytt att lära sig, men min uppfattning är den att bara man lär sig Greens formel, Stokes sats och Gauss sats som ett flytande vatten, har man 50 % av tentan på plats.
  • "TIN212 - Programmeringsteknik" del 2 av 2. I förra läsperioden lärde vi oss grunderna med javaprogrammering, klasser, objekt, flöden och fält m.m. I denna läsperiod gick vi igenom hur man gör program grafiskt. Innan var det bara text i terminalen på datorn, nu skulle vi få fönster med knappar och kristallsimuleringar att poppa upp. Intressant, men ärligt talat så hade vi inte särskilt många föreläsningar i det. Vi hade kanske typ 4 eller 5 st, sen var tentan. OBS Tentan rättas stenhårt och det räcker inte med att visa att man har förtstått - man måste verkligen svara exemplariskt för att inte få avdrag.
  • "FFM516 - Mekanik 1" del 2 av 2, dynamik. Den svårare delen av mekaniken - dynamiken. Nu rör saker på sig och när man ska beteckna en partikelns position, hastighet och acceleration kan det vara rätt krångligt, beroende på vilket koordinatsystem man valt. Vi fick lära oss rektangulära, polära, tangentiala, cylindriska och sfäriska koordinater och många av dem skulle vi lära oss utantill. Vi tittade även på "variabel massa" och lite annat. Men även om dynamik i sig är svårare än statik, upplevde jag ändå att själva uppgifterna var lättare. I statiken var snarare själva statiken inte så svår, men uppgifterna kluriga. Så sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå att de var på typ samma nivå, även om dynamiken var lite jobbigare på grund av allt det nya.
  • "TIF275 - Fysikingenjörens verktyg" del 3 av 3, CAD. Nu i LP3 läste vi äntligen den sista delen av denna tidskrävande kurs, och denna gång fick vi lära oss göra 3D-objekt som vi sedan skrev ut. Kul grej! Även om det kändes som att de ibland la in lite extra redovisningar och uppgifter bara för att vi alltid skulle ha nåt att göra i denna kurs (som att vi inte redan hade tillräckligt i de andra kurserna), så var kursmomentet rätt skoj. Vissa personer skrev ut smarta grejer att ha, exempelvis kaffemuggshållare specialdesignad för att fungera i GD, ett skal till en raspberry-pie-dator eller en chipsplockare.
  • F6- och DP-aspning. Nu mot slutet av läsperioden drog F6s, Fysikteknologsektionens sexmästeri, och DPs, Djungelpatrullen, aspningar igång. De fortsätter dock under hela LP4 där också valet är så det kommer mer att säga om dem sen!
Sammanfattningsvis kan jag säga att LP3 har varit lugnare än LP1 och LP2, men att man, eller iallafall jag, varit så trött och typ halvt utbränd att det känts lika jobbigt ändå :P många nya saker att lära sig i alla kurserna.
#1 - - Anonym:

Slit inte ut dig innan första året ens e slut...