FuM

FuMval! Men konkret då - vad vill jag?

FuM-valet är igång för fulla muggar nu - nu går det även att rösta fysiskt i kårhuset, med lapp i låda och så. Det går förstås även fortfarande att rösta på FuMval.se och jag är fortfarande kandidat 116 =) glöm inte rösta senast på valborg!
 
Men, något folk har undrat är vad jag vill göra mer konkret, så här kommer det!
Jag vill:
 
1. Utöka kårförmånerna!
- 1a) Jag vill starta förhandlingar med Västtrafik om att skaffa ett nytt "Chalmers Västtrafik"-kort som gäller på fler busslinjer, så att de som bor på stora studentboenden som Inte ligger längst linje 16 också kan ta sig billigt till och från skolan.
- 1b) Jag vill också försöka öka matrabatterna hos express och kårrestaurangen.
 
2. Förbättra demokratin med ett flertal förbättringar till det nuvarande systemet.
- 2a) Rösträkningssystemet idag är konstigt. Det är inte ett "en röst per person"-system utan istället samlas alla röster ihop från varje individ i ett valförbund till en stor pott. Därefter får den som fick flest röster HELA DEN POTTEN som "jämförelsetal" (att tänka på som antalet röster personen fick), den som fick näst flest röster potten delat på två, osv. JAG VILL införa ett "en röst per person"-system, där rösterna inom ett valförbund istället omfördelas så att så många kommer med, utan att skapa extraröster.
- 2b) Jag vill införa reglering kring valförbunden/partierna för att hindra att det bara blir kompisgäng. Jag tycker att partier ska registrera sig före personerna till valet och gå ut med vad de faktiskt står för. Därefter skall alla som vill kunna söka sig till det parti de finner passar dem.
 
3. Öka transparensen och kommunicera med övriga chalmerister under övriga året om vad de tycker är viktigt.
- 3a) Jag tycker att kommunikation utåt är viktigt! Därför ska vi i Avancez skriva sammanfattningar på vår facebooksida inför och efter varje FuM-möte om vad som ska/har diskuteras/-ts, så att alla vet vad som händer i kåren.
- 3b) Jag vill även regelbundet göra undersökningar bland chalmerister om vad de tycker om det ena och det andra.
- 3c) Jag lovar även att personligen vara öppen för dialog och diskutera de frågor som är relevanta!
 
4. Jobba aktivt för jämlikhet.
- 4a) Att kåren sagt sig vara "för jämlikhet" tycker jag inte räcker. Jag tycker att vi borde kontinuerligt undersöka vad som kan bli bättre. Exempelvis kan JämK då och då bjudas in att prata i FuM om vad de har funnit skulle kunna förbättras.
- 4b) Jag tycker inte att exempelvis "positiv särbehandling" Alltid är bra eller dåligt. Jag tycker att, när det uppmärksammas att någon tyckt det varit ett problem, det skall diskuteras från fall till fall. Exempelvis kan åter igen JämK ges möjligheten att göra en analys av respektive situation.
 
5. Hjälpa studienämnderna att hjälpa sina respektive teknologer med deras kurser.
- 5a) Olika kurser är svåra på olika sätt mellan de olika programmen. Istället för att försöka hitta "svaret på allas problem" tycker jag att vi borde kommunicera mer med studienämnderna hur de tror deras teknologer skulle kunna hjälpas, för att sedan se om kåren kan stödja dem på något sätt. Exempelvis för de program där det är mycket och svår matematik vore regelbundna räknestugor bra, vilket antagligen skulle kräva ett visst ekonomiskt stöd.
 
6. Öka integrationen mellan sektioner.
- 6a) För att få de internationella studenterna att känna sig mer inkluderade i kåren tycker jag att allt kåren erbjuder skall finnas tillgängligt, på ett sätt eller ett annat, på engelska.
- 6b) För att involvera doktoranderna har jag inte själv några konkreta förslag, men jag är redo att ta upp diskussionen med deras sektion för att höra vad de själva tror skulle hjälpa.

Dessa är framförallt mina personliga punkter, men övriga Avancez står bakom mig mycket eller helt i samtliga. Kommentera om det är någon av dessa du undrar mer om de konkreta detaljer över :)