Expfys del B labb 2: Frekvensanalys

Igår hade jag min andra labb i expfys (experimentell fysik 1 del B), och denna gick ut på att lära sig frekvensanalysera med hjälp av ett oscilloskåp.
 
Min uppgift var att likspänna växelströmmen i vägguttaget och verifiera fourierteori (dvs frekvensanalysera och se att det blir "vad det borde bli"). Nedan ser vi en likriktad men ännu ej likspänd ström (gul) som i teorin borde röra sig som en |sin(t)|-kurva. Dock så gör den inte riktigt det, vilket syns på att frekvensanalysen (orange) inte blir så fin. Detta beror på alla laster (andra elektroniska apparater) kopplade till elnätet.
 
 
Här ser vi min egen likspänningsstabilisator som fungerade hyfsat bra, men inte riktigt lika bra som den färdigbyggda som fanns att använda på plats. Närmast oscilloskåpet har vi en transformator som transformerar 230 V till två st 10 V-uttag. Därefter likriktar det blå kretskortet strömmen från dessa uttag med hjälp av dioder och en glättningskondensator. Då är strömmen likriktad och nästan likspänd, men den har fortfarande viss variation som syns på oscilloskåpet på bilden. Slutligen används två potentiometrar (resistorer med varierbar resistans) och en parallellkopplad zenerdiod för att skapa likspänning :)
 
 
Det hände några gånger att det blev.. fel.. så det gick åt några säkringar :P så'n tur var fanns det en låda med en massa sådana här säkringar!
 
 
Kul och intressant labb, och inte alltför svår!