Optiklabben Dag 1 (ExpFys2)

Idag hade jag min första dag på optiklabben i ExpFys2 (Experimentell Fysik 2). ExpFys2 består av tre stycken tredygnslabbar och detta är den första för mig och för många.
 
Vi fick nycklarna till labbet kl 11 på förmiddagen. Liksom i ExpFys1 del C:s tredygnslabb är en trevlig grej just att vi får nycklar till labbet så att vi kan gå till labbet när och hur vi vill under våra labbdygn :)
 
Jag och min labbpartner skall som grunduppgift bestämma brytningsindex för luft (vilket är ganska svåruppmätt då det är ungefär 1,00029 - de sista decimalerna är inte lätta att få på plats). Till en början fick vi genomgång av utrustningen, därefter var det lunch, därefter termoduggan, men Sen kunde vi börja leka i labbet på riktigt!
 
Vi provade en hel del olika uppställningar, ty den vi tänkt ut i förväg blev inte riktigt så enkel att implementera som vi först tänkt :P här är en bild på en halvmonterad uppställning.
 
 
Bestämningen av brytningsindex för luft skulle bestämmas med hjälp av en Michelson-interferometer, så vi fick använda oss av en fotodiod kopplad till ett oscilloskop för att mäta vilken spänning det interfererande ljuset gav upphov till...
 
 
Efter ett gäng olika uppställningar provade vi denna, som var den som fungerade bäst so far. Då var klockan dock halv nio så vi kände att det var dags att sluta för dagen...
 
 
Men imorgon fortsätter äventyret - stay tuned!