Kandidatstart (1) & fasta-start

Idag hade jag min interna och första start på kandidatarbetet. Med det menar jag att det bara var vi i kandidatarbetesgruppen och våra handledare som träffades. Imorgon ska jag ha två kandidatstarter till - en med institutionen jag gör kandidatarbetet på (mc2) samt en för typ alla vi F:are som gör kandidatarbete.
 
De två "starterna" imorgon kommer antagligen att handla mer om upplägget för kandidatarbetet, men på det idag öste vi på med en massa teori. Vi pratade om quantum dots, artificial atoms och olika lagar och samband för termodynamik och kvantfysik. Som jag nämnt tidigare handlar mitt arbete verkligen om någon sorts kombination av kvantfysik (en mikroskopisk teori) och termodynamik (en makroskopisk teori) - "kvanttermo".
 
 
På eftermiddagen hade vi vår första föreläsning i den enda kursen vi läser utöver kandidatarbetet - fasta tillståndets fysik, eller bara "fastan".
 
 
Vad det är är kanske inte helt självklart om en inte är insatt, men jag tyckte att denna översikt vi fick verkade ganska bra. Det verkar helt enkelt handla om hur olika fasta material är uppbyggda och hur de därmed interagerar med omvärlden.
 
 
Fastan är även mycket relevant för mitt kandidatarbete. Det känns som att det kan bli en kul vår, fokuserad på ett specifikt område :)