Pubrundan & SNFs cocktailparty LP3: "Kvantfysik med supraledande kretsar"

Idag, torsdagen första läsveckan i en ny läsperiod, är det traditionsenligt pubrunda på Chalmers. Och traditionen på F är att SNF, vår studienämnd, då arrar cocktailparty. Detta innebär att vi först går på en intressant och annorlunda gästföreläsning, och därefter har ett mingelparty med en massa mat och dricka.
 
Gästföreläsningen hölls av en professor från mc2, institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (samma institution som jag gör mitt kandidatarbete på) om "kvantfysik med supraledande kretsar". Det blev en ganska bred föreläsning om många olika områden (se nedan) med delrubrikerna: "elektronräkning", "styrning av fotoner", "atom framför spegel", "lyssna till atomer" och "kvantdatorer".
 
 
Den första delen handlade typ exakt om det vi läst om i mitt kandidatarbete (hittills) vilket var kul! Delen om att "lyssna på" och "tala till" atomer kändes lite flummig, men gick i grunden ut på att ta en artificiell atom och konvertera fononer (vibrationspartiklar) och fotoner (ljuspartiklar). Skumt men intressant!
 
 
Efter föreläsningen var det som sagt mingel och massvis med god mat som SNF lagat, riktigt gott var det! (detta är bara en bråkdel av maten, som dessutom till stor del är uppäten)
 
 
Efter cocktailpartyt kan en gå på pubrundan, vilket är för alla på Chalmers och inte bara oss på F, men det orkade jag inte göra ordentligt denna gång - lite för trött - men den korta stund var jag ute stötte jag ihop med diverse skoj, t.ex. nya CCC som stod med en liten mini-"byggarbetsplats" på teknologgården.
 
 
Trevlig kväll :)