Vad skiljer Teknisk Fysik och GU-Fysik? (och vad är likt)

Idag förmiddag var jag på en workshop mellan Chalmers och GU som handlade om att ta fram skillnaderna och likheterna mellan Teknisk Fysik (på Chalmers) och Fysikerprogrammet på GU. Vi var ett gäng med olika bakgrund, de flesta olika föreläsare eller kurs-/programansvariga, som delades in i olika grupper där vi diskuterade frågeställningen på olika sätt. Här är vad min grupp tog fram:
 
 
vilket kan sammanfattas med enligt
* F och GU-Fysik gemensamt: ger samma förutsättningar att bli forskare, är på samma campus, gemensamma lärare, en del samlästa kurser etc. Det är mycket som är likt helt enkelt.
* Särskilt för F (teknisk fysik alltså) är: det är större grupper, det är fler kurser samtidigt, det är många som söker för att det är prestigefyllt och hög antagningsgräns vilket leder till viss elitism, det är lättare att byta till andra civilingenjörsprogram eller GU-Fysik än vice versa.
* Särskilt för GU-Fysik är: mindre grupper, är du behörig kommer du högst sannolikt in, bara två kurser åt gången vilket ger möjlighet till mer reflektion och kortare dagar samt att i och med att det inte är lika prestigefyllt är större andel av de som börjar som har ett genuint intresse för fysik.
 
En annan grupp fick illustrera vad de kom fram till, vilket de gjorde med detta fina träd:
 
 
Denna illustration kan tolkas såhär: vi är på samma campus och har ganska lika kurser, så grunden är liknande, men det ena (GU-Fysik) leder "bara" till en kandidat- och mastersexamen, medan det andra (F) dessutom leder till civilingenjörsexamen. Fåglarna illustrerar att det är lite mer disciplin och uppstyrt på F till skillnad från GU-Fysik. Kugghjulsmolnet illustrerar att båda kan jobba inom industrin, men att vägen dit är kortare från F än GU-Fysik, medan vägen till psi-molnet (akademin) är lika kort för båda. Övrig tolkning av godtycklig detalj är tillåten :P
 
Rolig och intressant förmiddag :)