Glad Tau-dag

Idag är det Tau*dagen - även känd som två-paj-dagen - fira så gott!
 
* Tau är den konstant som beskriver förhållandet mellan en godtycklig cirkels omkrets och radie. Ex. om du har en cirkel med radie r blir dess omkrets O=tau*r.
** Tau är ett transcendent tal. Det är ett särskilt sorts irrationellt tal. Ett irrationellt tal kan ej beskrivas som ett bråk, det vill säga division mellan två heltal. Att tau dessutom är transcendent betyder att det inte finns något polynom med rationella koefficienter där tau är en av lösningarna.
*** De flesta matematiker, ingenjörer, m.fl. använder sig av förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter, även betecknat med grekiska pi. Detta är dock bara av historiska skäl - den konstant som dyker upp oftast inom matematiken är 2*pi, det vill säga tau.
**** Att använda radianer uttryckta med tau ger mycket logiska uttryck för vinklar. Ett kvarts varv, normalt känt som 90 grader, blir då tau/4. Ett halvt varv blir tau/2. Tre sextondelars varv blir 3*tau/16. Osv.
***** De som firar pidagen brukar göra det med en paj. Men eftersom tau är 2*pi får de som firar taudagen rimligen göra det med två pajer.