Sista kandidatläsperioden och första subben!

Idag påbörjade vi den sista läsperioden på kandidatdelen av programmet teknisk fysik (!!!). Kan inte förstå hur snabbt det ändå har gått, och att det snart "är slut" (dock återstår ju två år på något masterprogram, men det känns ändå som ett särskilt steg att ta kandidatexamen).
 
Idag hade vi även vår första föreläsning i den kurs vi skall läsa denna läsperiod, utöver kandidatarbetet, nämligen kursen "Subatomär fysik", eller bara "subben". Jag personligen tyckte att kursen verkade riktigt spännande! Dock kan ju första föreläsningen bedra så det återstår att se...
 
 
Det kan vara lite svårt att se på bilden ovan, men längderna på den gula vänstre delen av bilden är 10^-10 m och 10^-15 m. Föreläsaren sa bland annat "ja nuförtiden är ju nanofysik populärt, men vi sysslar minsann med femtofysik!" För dig som inte kan prefixen: nano står för en miljarddel, medan femto står för en miljondels miljarddel; femtofysik är alltså fysik vid längder ungefär en miljondel av de längder som berörs i nanofysik.
 
Föreläsaren sa även "om det är något ni skall minnas från denna kurs när ni är 85 så är det denna bild" och visade bilden nedan. Den visar hur energin per nukleon beror på antalet nukleoner i kärnan. Denna bild visar varför vi både kan få energi av att sätta ihop små atomer (fussion, det som sker i stjärnor) och få energi av att ta isär stora atomer (fission, det som sker i kärnkraftverk). 
 
 
Just denna bild ovan hade jag redan sett på gymnasiet i Fysik B så den var inget nytt, men jag ser fram emot att få djupdyka lite mer inom detta senare i kursen. I'll keep you updated!