Subblabb K6: neutronaktivering av silver

Idag hade jag min andra laboration i subben - en om neutronaktivering av silver (för att bestämma halveringstiden för de två isotoperna silver-108 och silver-110). Laborationen hölls nere i ett spännande bergsrum, med roliga varningsskyltar lite överallt...
 
 
Först hade vi, liksom på förra labben, en teorigenomgång.
 
 
Denna labb var lite roligare än den förra, enligt mig, då vi fick göra själva laborerandet själva. Vad vi gjorde då var att vi hade plattor av stabilt silver-107 och silver-109 som vi neutronaktiverade till silver-108 resp. -110. Sedan stoppade vi in dem i dessa skojiga analoga apparater (silvret stoppades in i den röda cylindern, som skickade mätdata till den grå lådan). 
 
 
Hur gick neutronaktiveringen till då? Jo då fick vi gå in ytterligare en bit i bergsrummet, och längst in i hörnet stod denna fina stapel av stenar...
 
 
... och innanför dem stod en radioaktiv källa som vi fick stoppa ned våra silverplattor i. Därinne beskjöts de mest neutroner som aktiverade de stabila isotoperna till instabila.
 
 
Slutet av labben bestod av att räkna på de mätningarna vi gjort under labbens gång för att bestämma halveringstiderna för de olika silverisotoperna.
 
 
Kul labb :)