Subblabb K8: koincidensmätning

Idag hade jag min tredje och sista labb i subben - den om koincidensmätningar. Koincidensmätningar (från engelskans "coincidence measurements") är en mätteknik som bygger på att flera händelser måste ske "samtidigt" (inom det kortaste tidsintervallet utrustningen klarar av att mäta) för att registreras. Detta är framförallt bra för att reducera bakgrundsstrålningens brus när en vill mäta strålningen från ett ämne.
 
På bilden nedan ser vi de två stora detektorerna som omger det lilla lilla radioaktiva provet. För att detektorerna ska spara någon data måste båda träffas av strålning "samtidigt".
 
 
Vi provade även att ändra vinkeln mellan detektorerna, vilket flyttade de uppmätta Comptonkanterna.
 
 
Här är en gammal detektor som vi kan se in i. Själva detektorkristallen är den som sitter i den utstickande armen. Den stora behållaren är egentligen bara till för att innesluta kväve till kylning av kristallen. Kristallen var tvungen att hålla sig på 77 K hela tiden - Om den så bara steg til 78 K var en tydligen tvungen att värma kristallen hela vägen upp till rumstemperatur (300 K) för att sedan kyla ned den igen. 
 
 
Vi gjorde på denna labb, liksom de övriga labbarna i subben, mycket teorigenomgång på tavlan. På bilden nedan visar vi bland annat att en högenergetisk foton inte kan bilda nya partiklar i vakuum (det kan den dock göra i närheten av materia, men det är en lite klurigare beräkning).
 
 
Sammanfattningsvis en kul labb :)