Blandad kunskap i nanoscience

Insåg att jag inte skrivit så mycket om kursen "nanoscience" jag läser just nu. I denna kurs har vi flera olika föreläsare som föreläser om varsitt område inom nanovetenskap, helt olika områden. Häromdagen hade vi en om typ "multiferroism", vilket är ett fenomen när ett ämne är både ferromagnetiskt och ferroelektriskt.
 
Att ett ämne är ferromagnetiskt innebär bara att det är magnetiskt / har ett magnetiskt fält utan att vara i ett yttre magnetfält, typ exempelvis en magnet.
 
Att ett ämne är ferroelektriskt innebär analogt att ämnet har ett elektriskt fält utan att vara i ett yttre elektriskt fält.
 
 
Att ett ämne är multiferroiskt innebär att det både är ferromagnetiskt och ferroelektriskt. Det är en stor utmaning och ett hett ämne nu att skapa sådana ämnen. Hittills har Typ inga sådana skapats, förutom möjligen i mycket speciella situationer under mycket speciella omständigheter.
 
Att ha ett sådant ämne skulle tydligen vara mycket användbart inom elektronik, framförallt i hårddiskar som med befintlig teknik går sönder med tiden efter användning.
 
De övriga föreläsningarna i denna kurs är också intressanta, fast inom helt andra områden. Spännande kurs helt enkelt :)