Därför är fluor bra för tänderna!

Idag handlade föreläsningen i nanomaterialkemikursen om biomaterial och "bioinspiration", vilket är material som är biologiska eller har egenskaper/funktioner inspirerade av biologiska system.
 
 
.. och mitt i föreläsningen kommer en "fluortant" (på  typ 80-talet var det en grej med fluortanten på grundskolor där alla barnen fick skölja tänderna med fluor). Lite.. oväntat? :P
 
 
Men det hade med nanomaterialkemi att göra faktiskt! 
 
 
Och vi fick svar på en fråga jag länge undrat (och frågat folk och aldrig fått ett bra svar på), nämligen varför fluor är bra för tänderna!
 
 
Svaret är att tänderna "i vanligt skick" delvis består av mjuka proteiner för att skydda tänderna mot sprickbildning. Är tänderna emalj rakt igenom och en slår sig på något hårt och får en spricka, kan hela tanden spricka. Men detta protein är dock känsligt för syror och bakterier och därför kan en få karies. Men när vi sköljer tänderna med fluor byts det yttersta lagret ut mot en fluormolekyl som är hårdare och inte är lika känslig för bakterier. Eftersom det bara är det yttersta lagret som byts ut finns det ändå ingen risk för sprickbildning :)
 
Det finns djur som har fluorbaserade tänder och därför inte får karies - exempelvis hajar. Deras tänder går dock lätt sönder, eftersom de är så hårda, men det gör inget för det växer fram nya tänder hos dem kontinuerligt. Ett annat sätt att lösa problemet :)
 
Hursomhelst, kul och intressant föreläsning!