TOS-projektet labb 1

I TOSen (Tillämpad Optisk Spektroskopi) har vi ett större projekt under läsperioden där vi i smågrupper om 3 studenter + en handledare ska undersöka något med spektroskopi. Min grupps första pass var nu i torsdags. Vi skulle undersöka hur väl ett specifikt ämne kunde absorbera ljus av en specifik frekvens och hur länge ämnet kunde stanna i det exciterade läget. Detta för att då bundet till titandioxid-film kunna användas för solceller :)
 
På bilden nedan syns det spektroskop vi använde mest:
 
 
Till detta spektroskop använde vi också en LED-lampa av den specifika frekvensen som behövdes för excitation av molekylen i fråga, vilken är den konstigt formade metallbiten i klämman på bilden nedan.
 
 
Vi gjorde en hel del mätningar med spektroskopet för att se hur stor andel av molekylerna som gått från grundtillståndet till det exciterade tillståndet. De punkterna på bilden nedan som alla linjer går igenom hette något, kommer inte för stunden ihåg vad, men de är ett sorts bevis på att vi bara har två sorters molekyler. Om det funnits fler i reaktionskedjan skulle vi inte ha dessa punkter.
 
 
Vi fick även (försöka) fästa vår molekyl på titandioxid-film. Det lyckades inte så bra dock - vi lät den bara ligga i lösningen under lunchen, men det räckte tydligen inte alls så vår handledare skulle fixa så att den kunde ligga över natten.
 
 
Kul projekt och kul med lite kemi :)