Josephsonlabben

Nu i veckan hade jag den första labben i supraledningskursen - "Josephsonlabben". I denna labb fick vi lära oss hantera en "SQUID" (Superconducting QUantum Interference Device). Den relevanta delen av en SQUID är egentligen bara en cirkelformad supraledare med två Josephson junctions (Josephson.. kretsar?)
 
En SQUID är i dagsläget den känsligaste enheten att mäta magnetiskt flux med mänskligheten känner till (magnetiskt flux är "mängden magnetiskt fält som går igenom en yta", dvs beräknas genom att ta ytintegralen av det magnetiska fältet över den givna ytan). På bilden nedan syns det chippet vi använde som hade ett antal SQUIDs på sig.
 
 
En SQUID är så känslig för magnetiskt flux att bara jordens magnetiska fält i sig är cirka 10 miljarder gånger starkare än de nivåerna magnetiskt fält vi kan mäta med den, därför behövde mätningarna göra inne i det "i princip magnetfältsfria" rummet på bilden nedan.
 
 
Men innan vi kunde börja göra mätningar var vi tvungna att lägga SQUIDen i ett tätt rör, tömma röret på vanlig luft (för vanlig luft innehåller vatten, som kan skada den när det bildar kallt) och sedan fylla det med helium, vilket vi kunde göra nere i ett särskilt rum. Där fanns det ett antal olika kranar med olika gaser och grejer...
 
 
Utöver att vi fick lära oss hantera SQUIDen fick vi även se en del annan cool utrustning som fanns i labbrummet. T.ex. fick vi se en manick (se bild nedan) som skulle kunna använda magnetfält för att känna om vissa särskilda nanopartiklar, som fäster på vissa virus, just har fäst vid något, och där igenom kunna avgöra om en vätska (t.ex. blod) innehåller dessa virus. Coolt :D
 
 
En ganska spännande labb helt enkelt där vi fick lära oss om ett coolt mätinstrument och även fick se mycket annat skoj :)