År 4 sammanfattat

Nu är det första året på Mastern i nanoteknik och det fjärde året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik avklarat! Detta år har varit betydligt lugnare än något år på kandidatprogrammet teknisk fysik - verkligen Mycket lugnare! Det kan utnyttjas på olika sätt - jag passade på att ta min MTS-kurs som utökad kurs på höstterminen medan under vårterminen passade jag på att ta det lite lugnt istället. Det var rätt skönt och behövligt att ta en lugn termin efter 3 slitiga år på kandidaten! 
 
Mina topp 3 favoritkurser detta år:
  1. "Supraledning och lågtemperaturfysik" (LP3). Denna kurs var välstrukturerad, tydlig och intressant. Inför varje föreläsning kunde jag känna "jag vet ingenting om [t.ex.] Ginzburg-Landau ekvationerna", för att sedan gå därifrån och känna "nu vet jag precis vad Ginzburg-Landau ekvationerna är för något!". Så det kändes verkligen tydligt hur en blev smartare och smartare för varje föreläsning :)
  2. "Modellering och tillverkning av mikro- och nanokomponenter" (LP3). Denna kurs innehöll inte särskilt mycket teori, så i den aspekten kände en inte att en lärde sig så mycket, men den gav verkligen otroligt mycket praktiska erfarenheter av mikrofabrikation! Före kursen kände jag att PL1 (den renare delen av renrummet) kändes jättespännande/-okänd/-läskigt, ett ställe där bara "riktiga proffs" fick vara och inte vanliga dödliga som jag, men efter kursen kändes PL1 typ som hemma. Många timmar stod vi där och labbade! Så jätteroligt att för en gångs skull göra något praktiskt (men något som ingen "vanlig" person kan/får göra).
  3. "Tillämpad optisk spektroskopi" (LP4). Jag inbillade mig att denna kurs skulle vara en tråkig praktisk kurs, typ "såhär sätter du in ditt prov och här är spektrometerns startknapp", men den var ju så mycket mer än så! Vi pratade om alla möjliga sätt som elektromagnetisk strålning kan växelverka med materia, något som har nämnts i många kurser men aldrig gåtts in på i så stor detalj, och även göra ett större projekt tillsammans med en doktorand. Ändå var kursen inte särskilt svår, bara lärorik. Kul kurs! :)
Som märks på mina favoritkurser var vårterminen betydligt roligare och lärorikare än höstterminen. Så tänk på det ifall du börjar på nanotekniksmastern men känner för att hoppa av då första terminen verkar tråkig, det blir bättre, lärorikare och roligare!