Heliumlabben

Igår hade jag min andra labb i supraledningskursen: heliumlabben.
 
I denna labb skulle vi kyla ner helium till ungefär 2 K, vilket är då helium blir supraflytande. Såhär såg kryostaten ut innan vi hällt i något:
 
 
Heliet fick vi från en gigantisk tank. Det finns tydligen flera sånna på avdelningen som fylls på en gång i veckan.
 
 
Kryostaten hade flera lager av glas. Mellan två av de yttre hade vi flytande kväve för att skydda heliet från värmestrålning från rummet. Det gjorde dock att det blev lite svårt att se för kvävet kokade så mycket och bubblade därmed :P
 
 
Jag gjorde ju faktiskt en lågtemperaturlabb med helium för ett år sen i fastan. Det började likadant - att vi kylde ned helium tills dess att det blev supraflytande - men sedan skiljde sig labbarna något. I denna labb fick vi titta på en s.k. Kapitzaspindel, som är en sorts sak vi kan sätta snurr på med en lampa p.g.a. egenskaperna hos supraflytande helium. Vi fick även titta på den termomekaniska effekten (fontäneffekten) där vi med ett särskilt sorts filter skapade en fontän. Jag försökte fota den men på grund av alla bubblor från det flytande kvävet, i kombination med att flytande helium är nästintill osynligt, blev det lite svårt att urskilja fontänen i fotot :P men kolla bilden nedan och lycka till!
 
 
Kul labb :) vi skulle också ha tittat på s.k. "second sound", vilket är en annan effekt hos supraflytande helium, men uppställningen för det fungerade inte :/ (och den var i kryostaten så det var inte så lätt att fixa) så det var lite synd.