År 2 Läsperiod 3 sammanfattad

I fredags var sista tentan (den i fourieranalys) så nu är läsperiod 3 slut! Imorgon börjar läsperiod 4. Läsperiod 3 kan sammanfattas som fourieranalys vid ljuspropagation (optikkursen), fourieranalys i våg- och värmeekvationer (fourieranalyskursen) och en jäkla massa expfys! Lite mer om kurserna:
  • "MVE030 - Fourieranalys", aka fourieren. Vi läste förvisso lite om fourieranalys, i princip bara fouriertransform, i läsperiod 1 (både i vektorfälten och i komplexen), men denna kurs var en fördjupningskurs i fourieranalys. Vi tittade inte bara på fouriertransformer, utan även Laplacetransformer och framförallt fourierserier. Men det denna kurs egentligen mest handlat om har varit att lösa partiella differentialekvationer! Vi har tittat mycket på framförallt hur man löser värme- och vågekvationerna. Vanliga begrepp i denna kurs har varit fouriertransform, fourierserier, sinusserier, cosinusserier, randvillkor, initialvillkor, Hilbertrum, Sturm-Liouville-problem, med mera.
  • "FFY091 - Optik". Denna kurs var tydligen ganska lätt och var mest som gymnasieoptiken för några år sedan, men sedan har den gjorts om. Numera handlar denna kurs framförallt om hur ljus propagerar, och involverar redan från dag 1 tekniker med fourieranalys för ljuspropagation. Det som känns som det viktigaste budskapet med denna kurs är "minsta spotsize", att ljus breddar sig! Dvs om t.ex. en laserstråle skjuts ut i rymden kommer den redan efter några kilometer vara några meter bred och inte längre smal som en laserstråle.
  • "TIF081 - Experimentell fysik 1" del B & del C. Denna kurs, som har hållit på sedan läsperiod 1 detta år, har blivit sjukt belastande nu! I del B har man fyra labbar (eller egentligen tre fullständiga labbar och en enbart-teori-labb) vid olika datum, datum helt olika från person till person. Till varje labb skall skrivas en förstudie, sedan labbar man 08-21 och därefter skall en seriös laborationsrapport skrivas. I del C har alla en och endast en labb, en 3-dygnslabb. Den ligger antingen i läsperiod 3 (som för mig) eller i läsperiod 4.
Detta har helt klart varit en av de stressigare läsperioderna! Både på grund av expfyslabbarna, alla Huppar (hemuppgifter) i optiken och allt möjligt krångligt i fourierkursen. Det har förvisso varit ganska kul, men stressigt. Skönt att det är över nu! Tagga läsperiod 4!