Fastalabb F7: Lågtemperaturfysik

Idag hade jag min tredje labb i fastan - den i lågtemperaturfysik. Vi jobbade mestadels med en så kallad kryostat - en sorts riktigt bra termos. Den såg ut såhär:
 
 
Som det går att skymta på bilden har den flera glasväggar - 4 st för att vara exakt. Mellan den yttersta (den 4:e) och den näst yttersta (3:e) är det (typ) vakuum, för isoleringens skull. Mellan den tredje och andra hade vi flytande kväve (som kokar vid 77 K). Mellan den andra och den första vakuum och innanför den första flytande helium, som då var på 4 K så mycket nära absoluta nollpunkten (0 K) !
 
Flytande helium är ganska svårt att förvara, då det kokar vid så extremt låg temperatur, så det förvarades i en särskild behållare som såg ut såhär:
 
 
Vi skulle göra lite mätningar på metaller kylda med heliet, men eftersom vanliga termometrar inte fungerar vid de temperaturerna fick vi använda oss termoelement tillsammans med dessa voltmetrar..
 
 
Här ser vi kryostaten fylld med flytande kväve samt även lite helium tror jag - men det är lite svårt att se eftersom de har ungefär samma brytningsindex..
 
 
Efter att vi lekt med kryostaten fick vi även leka lite med supraledande material och magneter - och då låste vi exempelvis fast magneten i luften, där den och snurrade helt fast i sin position, det var riktigt coolt!
 
 
Riktigt kul labb!