År 3 Läsperiod 2 sammanfattad

Hade som sagt alla mina tentor i måndags, så för mig är nu År3LP2 avslutad. Och jäklar vilken stressig läsperiod det har varit! Som jag nämnde i mitt nyårsinlägg - den här läsperioden tillsammans med vårterminen i tvåan har verkligen varit förskräckligt stressiga. Första året överlag var ju rätt stressigt också det med, men detta har nog ändå varit snäppet värre... Hur som helst,vad jag har läst denna läsperiod (med betoning på jag eftersom det fanns många kurser att välja mellan men jag tror inte att någon annan valde exakt samma kurser som jag) är:
  • "TIF100 - Tillämpad Kvantfysik", aka TillKvant. Denna kurs tycker jag egentligen borde ha hetat typ "atomfysik" eller "atom- och molekylfysik", för det var precis vad den handlade om. Boken vi hade i kursen hette just "Physics of Atoms and Molecules" (eller bara PAM, vilket dessutom är vad boken säger när en tappar den på golvet). Vanliga begrepp i kursen var störningsteori, variationsmetoden, partikel-våg-dualismen, Fermis gyllene regel, kvanttal, etc. Egentligen en ganska intressant kurs, men av nån anledning tyckte jag den kändes svår att ta till sig. Dessutom var de två inlämningarna i kursen lite väl tidskrävande enligt min mening.
  • "TIF090 - Experimentell fysik 2 (bas)"*, aka ExpFys2. Ja liksom förra läsperioden så fortsatte ExpFys2 även in i denna, och fortsätter även in i nästa läsperiod. Jag som läser basversionen av expfys2, och inte tilläggsversionen, har bara totalt 3 st labbar och denna läsperiod hade jag min tredje och sista. I nästa läsperiod blir det dock en hel del rapportskrivande för varje labbs betygssättning görs i princip enbart från laborationsrapporterna.
  • "FTF131 - Matematisk Fysik"**, aka MatFys. Detta har varit en spännande kurs, som har rört vid flera olika områden inom den matematiska fysiken. Vad är matematisk fysik då? Ja alltså en kan se det som matematik, fast med en sorts tanke hela tiden om vad den motsvarar/kan användas till inom fysiken. Till exempel när vi pratade om Greenfunktioner, där en Greenfunktion alltså är inversen till en differentialoperator, beskrev även föreläsaren hur en Greenfunktion berättar hur ett givet fysikaliskt system svarar på en liten störning. Därav vad de är bra för. De viktigaste begreppen i kursen, eller de begreppen jag kommer att minnas som intressanta på något sätt, skulle jag nog säga är residykalkyl, Greenfunktioner, Kramers-Kronig, grensnitt, integralekvationer, dolda deltafunktioner, vägintegraler, gruppteori och representationsteori.
  • "EDA452 - Grundläggande Datorteknik"**, aka DatTek. Detta var en kul kurs! Den gick ut på att "bygga en dator från grunden med hjälp av transistorer och sedan programmera den". Och det var precis vad vi gjorde! Och det var bara så kul hela tiden (tyckte jag iallafall). Och även om en lärde sig nya saker så var det typ aldrig svårt att förstå något. Så lätt och kul :) dock har den tagit en del tid - det var fyra labbar och inför varje labb behövde en göra en del förberedelseuppgifter. Vanliga begrepp i kursen var: transistor, grind, disjunktiv form, konjunktiv form, register, räknare, ALU, styrsignaler, väljare, assembler, etc. Rekommenderas för alla som tycker datorer är intressanta och vill förstå hur de fungerar i grunden.
* Det finns även en annan expfys2-kurs, "TIF095 - Experimentell fysik 2 (tillägg)", som gör samma labbar tillsammans med oss som läser bas men de gör även en fjärde laboration om fasta tillståndets fysik.
** Dessa kurser var helt valbara. För att se vilka fler kurser som var möjliga att välja, läs mitt inlägg från förra året om "det stora kursvalet".