Wampa den ryska dockan

Som jag har nämnt tidigare använder vi på den avdelningen jag gör mitt examensarbete ofta s.k. utspädningskryostater för att göra experiment vid riktigt låga temperaturer (~10 mK). En av våra kryostater heter Wampa och igår öppnade vi upp Wampa och det kändes verkligen som ett äventyr inspirerat av ryska dockor! (Kryostaterna behöver öppnas upp då och då så vi kan byta ut proverna som ligger där inne.)
 
Så här såg Wampa ut innan vi gjorde något. 
 
 
Dagen före hade vi stängt av kylningen men vi behövde även trycka på lite knappar i detta LabView-interface för att stänga av de sista grejerna. 
 
 
Sen var det dags att ta av Wampas yttersta skal. Innanför det var det ett till skal! 
 
 
Sen tog vi av det skalet också och innanför det var det.. Ett till skal! 
 
 
När vi sen tog av det skalet kom vi in till 4 K plattan (vilket alltså är 4 grader från absoluta nollpunkten men också den varmaste plattan som vi kommer åt). 
 
 
Sedan tog vi av det guldiga skalet och då kunde vi se nästan allt, överst 4 K-plattan, därunder en platta som är typ 800 mK, därunder en platta som är typ 100 mK och längst ned, vid det sista skyddet, 10 mK-plattan! 
 
 
Till sist fick vi av det sista skyddet och proverna och deras kablar syntes! (sjukt rörigt kopplade kablar :P) 
 
En del prover sitter innanför tuben som hänger under 10 mK-plattan till höger på bilden, för att vara skyddade från magnetfält. (vissa experiment är extremt känsliga för magnetiskt flux!) Den tuben tog vi dock inte av denna gång. 
 
 
Så apropå titeln på detta inlägg ser vi nedan de största skydden. 
 
 
Ett spännande äventyr som sagt :)