År 1 Läsperiod 4 sammanfattad

Läsperiod 4 tog ju egentligen slut för nästan två veckor sedan, men har haft fullt upp sen dess med hajken och körturnén så har inte kunnat skriva denna sammanfattning förrän nu. Om läsperiod 4 kan vi väl säga såhär: den började ganska skönt. Bara två kurser att hålla koll på, så lite har vi inte haft någon gång under hela året. Och sedan kom påsk som, om man inte hade några omtentor att göra, innebar två veckors ledighet. Jätteskönt! Men kurserna fortsatte sedan. Och det var mycket att både hålla reda på och att göra. Och sommaren närmade sig så man ville hellre vara ute och njuta än att sitta inne och plugga. Så vad vi har gjort denna läsperiod är:
  • "TMA671 - Linjär Algebra och Numerisk Analys" aka LaNa. En kanske inte jättesvår kurs egentligen, men extremt tung. Tung på så sätt att det var extremt mycket att hålla reda på: Vektorrum, underrum, minsta kvadratmetoden, skalärproduktrum, egenvärden, egenvektorer, spektralsatsen, kvadratiska former, felanalys, datoraritmetik, felfortplantning, framåtfel, bakåtfel, flyttalssystem, Newtons metod, sekantmetoden, hybridmetoder, dämpad Newton, modifierad Newton, Kvasi-Newton-metoder, interpolation, polynominterpolation, trunkeringsfel, numerisk integration, LU-faktorisering, QR-faktoriserin, singulärvärdesfaktorisering, turnkerad SVD, Rayleighkvot, Runge-Kutta-metoder, optimeringsproblem med många flera. Viktigt inför denna kurs är att: 1. Kunna sin linjära algebra! och 2. se till att plugga, så att man inte glömmer bort vad något är.
  • "FFM521 - Mekanik 2". En ganska liten kurs egentligen, men ganska invecklad och svår. Svår på så sätt att saker inte är som man tänker att de borde vara. I mekanik 1 kunde man ibland typ gissa sig fram till svaret. Det går inte i denna kurs. Viktigt för denna kurs är att göra mycket uppgifter i boken och att lära sig använda Physics Handbook ordentligt! Och.. "lära sig tänket".
  • F6- och DP-aspning och inval. Nästan hela F6s och DPs aspning skedde nu i läsperiod 4, och även själva invalet var nu. Själv varken aspade jag eller ställde upp i valet så jag kan inte säga så mycket mer om det än att de som aspat har fått testa arra gasque, DuP och andra fester och att det bergis varit jättekul :)
Sammanfattningsvis kan jag säga att LP4 varit.. både jobbig och skön. Skönt att sommaren närmar sig, men tunga kurser. Det gäller att hålla ången uppe!