År 3 Läsperiod 1 sammanfattad

Nu är tentaveckan slut, och därmed även läsperioden! Den här läsperioden kan sammanfattas enkelt med tre ord: Lugn och skön! Det har förvisso behövt pluggas och kurserna har inte varit ultralätta, men jämfört med alla andra läsperioder sedan jag började på Chalmers har denna helt klart varit lugnast! Jag hade förvisso 2 av 3 expfyslabbar denna läsperiod vilket har varit lite jobbigt, labbar som kan ligga lite när som under året (och bör helst ligga utspridda), men trots detta har denna läsperiod Ändå varit lugnare än någon annan.. vilket har varit behövligt, efter den tunga våren i våras... så ni som går andra året nu kom ihåg det till i vår när det blir jobbigt: det blir bättre sen! Kurserna vi har läst är:
  • "TIF090 - Experimentell fysik 2 (bas)"*, aka ExpFys2. En fortsättningskurs på ExpFys1 vi läste förra året, men till skillnad från den kursen har denna varit mycket lugnare och mer strukturerad. Denna kurs består av 3 st 3-dygnslabbar och går över läsperiod 1-3. Det betyder dock inte att labbarna ligger i varsin läsperiod - labbarna kan ligga lite när som - att välja tid var mer av ett lotteri. Labbarna handlar om optik, termodynamik och kvantfysik. Liksom i ExpFys1 del C handlade laborationerna mer om att lösa praktiska problem som uppkommer under laborerande, snarare än att förstå någon komplicerad teori. De två labbar jag gjort hittills har dock varit något mer uppstyrda än 3-dygnslabben i expfys1 - till den labben fick vi i princip bara en mening "undersök hur luftmotstånd påverkar...", medan i dessa labbar har vi åtminstone fått viss utrustning att använda samt manualer till denna.
  • "FUF040 - Kvantfysik", aka kvanten. En inledande kurs till kvantfysik, vad det är och hur en räknar på det. Inte en särskilt svår kurs egentligen - dock ganska tidskrävande i och med att den delvis examineras med en inlämningsuppgift varje vecka som kan ta mer eller mindre tid. Vanliga begrepp i kursen var kvanttillstånd, tillståndsrum, bra, ket, operator, Noethers teorem, väntevärde, potential, med flera.
  • "FTF140 - Termodynamik och statistisk mekanik", aka termon. Den lite klurigare kursen denna läsperiod. Termodynamik handlar om hur värme flödar, vad som styr detta och hur detta kan utnyttjas på olika sätt. Statistisk mekanik är på sätt och vis samma sak, men handlar mer om sannolikheten att hitta ett system i ett visst tillstånd (vilket ofta tillämpas i termodynamiska sammanhang). Vanliga begrepp i denna kurs var ideala gaslagen, entropi, temperatur, energi, kanonisk fördelning, termisk kontakt, antal mol, med flera.
* Det finns även en annan expfys2-kurs, "TIF095 - Experimentell fysik 2 (tillägg)", som gör samma labbar tillsammans med oss som läser bas men de gör även en fjärde laboration om fasta tillståndets fysik.