Sammanfattning av Kandidatprogrammet Teknisk Fysik

Nu har jag ju som sagt gått de tre första åren på teknisk fysik - kandidatdelen. Teknisk fysik är ju en civilingenjörsutbildning och en sådan består (nuförtiden) av två delar: Kandidat (3 år) + Master (2 år). Och det är egentligen bara kandidaten som heter teknisk fysik, sedan väljs ett Masterprogram inom något relaterat ämne. Jag valde (vilket jag skrev i inlägget precis före detta) en Master i nanoteknik, men det går att välja bland massvis av olika program. Efter att ha läst kandidaten + ett Masterprogram inom något relaterat ämne får en en civilingenjörsexamen inom teknisk fysik. Om du vill ha en civilingenjörsexamen i teknisk fysik kan du alltså påverka dina två sista år mycket ditt Masterval, men inte kandidatdelen.
 
Så hur har kandidatdelen varit då? Där finns det två delar jag tycker är relevanta - vilka kurser som har lästs och hur stressigt det har varit.
 
Kurserna beskrivs under respektive sammanfattning för varje läsperiod. I sin helhet kan de tre åren beskrivas: År 1 = Matte + annat "bra att veta", År 2 = Klassisk fysik + mätteknik, År 3 = Kvantfysik + egna val.
 
Stressnivån då? Jo, den har varit rätt rejäl... Nästan alltid har det varit "för stressigt" enligt min mening. Den enda läsperioden som egentligen kändes rimligt stressig var det tredje årets läsperiod 1, se bilden nedan.
 
 
Så hur vill jag sammanfatta kandidatdelen av teknisk fysik då? Ja det har varit rejält lärorikt. Mycket matematik, mycket fysik och en hel del teknik & praktiskt tänk. Men det har varit stressigt också. Det ska en vara medveten om ifall en ska läsa detta program. Det krävs att en gör det av intresse och inte för prestigen.
 
Var det "värt det" då? Det beror på vad en vill och vad en vill få ut av livet. Om det du brinner för är att tjäna stora pengar för att det är det bästa du vet, då är teknisk fysik onödigt krävande. Det finns lättare utbildningar som nog snittar högre i medellön. Men om du brinner för att verkligen förstå hur världen fungerar på djupet, både i teorin och i praktiken, och hur att tillämpa detta i olika sammanhang, är det värt det.