År 3 Läsperiod 4 sammanfattad

Igår hade jag som sagt läsperiodens (och kandidatprogrammets) sista ordinarie tenta. Även om omtentorna återstår, där jag tänkte skriva två st, så är ändå själva läsperioden slut nu. Denna läsperiod har överlag varit ganska trevlig, hyfsat lugn och lång - på sätt och vis 9 läsveckor istället för 8 (8 är det vanliga). Under denna läsperiod har jag läst:
  • "FUF050 - Subatomär fysik", aka subben. Detta har varit en rolig och ganska bred kurs, bestående både av kärnfysik och partikelfysik. Kärnfysiksdelen handlade om atomkärnor - vad som gör att vi har olika atomkärnor, fission, fusion, m.m. - medan partikelfysikdelen handlade om de olika partiklarna som finns och hur de fungerar. I kärnfysikdelen var vanliga begrepp semiempiriska massformeln, alfasönderfall, betaminussönderfall, betaplussönderfall, EC-sönderfall, gammaemission, halveringstid, etc. I partikelfysikdelen var vanliga begrepp svaga kraften, starka kraften, elektromagnetiska kraften, hadroner, baryoner, mesoner, leptoner, kvarkar, antipartiklar, neutrinos, antineutrinos, m.fl.
  • Kandidatarbetet. En fortsättning, och avslutning, av det som påbörjades förra terminen. Till skillnad från förra terminen där det enda obligatoriska som skulle in var planeringsrapporten, hände Allt annat viktigt under denna läsperiod. Framförallt skulle vi skriva färdigt vår slutrapport, men även skriva skriftlig opposition på en annan rapport, presentera vårt arbete och bli opponerade på. När kandidatarbetet slutligen var färdigt tycker jag det en i min grupp sa beskrev känslan mycket bra: "nu har jag stressat färdigt för den här terminen". Så sant. Jag orkade knappt stressa över huvud taget till tentan i subben, det var färdig stressat både för terminen och kandidatprogrammet! Jag kan tyvärr inte beskriva så bra här vad kandidatarbetet innebär generellt eftersom det varierar mycket från arbete, grupp och institution. Men jag kan säga detta: jag gjorde ett teoretiskt arbete och det var nice att för en gångs skull kunna teori som ingen annan (förutom ens egen grupp) kunde!
Sammanfattningsvis har det varit en trevlig läsperiod där kandidatarbetet tagit upp det mesta av tiden!