År 4 Läsperiod 1 sammanfattad

Insåg precis att jag aldrig skrev någon sammanfattning av den förra läsperioden, så jag gör det nu!
 
Årets första läsperiod, och den första läsperioden på min nya Master i nanoteknik, har varit otroligt lugn och trevlig. Eller egentligen var den ganska "lagom" stressig, utifrån vad jag har hört av folk som pluggat andra utbildningar på Chalmers än teknisk fysik, men jag tyckte att den var jättelugn och trevlig. Eller ja, lagom lugn. Rimligt lugn! För det var hela tiden en del att göra, men om en jobbade effektivt kunde allt arbete utföras på vanlig arbetstid (vardagar 08-17). På kandidatprogrammet var många skoldagar bara i sig 08-17 och sedan var det mycket att göra utöver det så det var omöjligt att inte jobba övertid... Jaja, hursomhelst, de kurser som lästes i denna läsperiod var:
 
  • "FKA132 - Kvantteknik", aka kvanten. Denna kurs var en grundläggande kurs i kvantfysik och kvantkemi, för att se till att alla hade samma grunder i kvantmekanik. Vi som gått fysik innan kände igen mycket och hade det hyfsat lätt för oss i kvantfysikdelen medan de som pluggat kemi innan hade det lättare för sig i kvantkemidelen. Jag personligen tyckte att kvantfysikdelen var rätt rörig och inte jätteintressant eftersom det inte var så mycket nya saker, medan kvantkemidelen var rätt rolig för den var lärorik och ändå ganska lätt. Vanliga begrepp i kursen var Schrödingerekvationen, randvillkor, potentialbarriär, orbitaler, hybridisering, konjugerade molekyler, etc.
  • "FKA196 - Grunderna i mikro- och nanoteknologi", aka fundam. Denna kurs, till skillnad från kvanten, var mycket mer praktisk av sig. Den gick mer eller mindre ut på att lära sig hur att göra en processor eller liknande. Det var inget fokus på hur en processor fungerar, med alla sina logiska grinder m.m., men själva tekniken som används för att bygga en processor. Även om det var intressant att lära sig dessa saker tyckte jag att kursen kändes lite spretig, att den handlade om många saker utan att vi fick någon förståelse på djupet. Det var ej heller särskilt mycket teori i kursen utan bara en massa fakta vi fick lära oss, vilket inte är min starka sida (jag föredrar när det är svåra koncept att förstå men inte så mycket fakta att kunna utantill). Vanliga begrepp i kursen var fotolitografi, fotoresist, vakuum, tunnfilm, diffusion, e-beam, deposition, m.m.
Utöver dessa kurser läste jag även en MTS-kurs på halvfart, som fortsätter in i Läsperiod 2 också. Det blev förstås lite småstressigt ibland när inlämningar sammanföll, men överlag gick det alldeles utmärkt eftersom Masterkurserna var så lugna.