Kul med CAD

Nu medan Mottagningen är igång för fullt sitter jag själv och CAD:ar i mitt examensarbete. Till en början var det ganska segt - har inte CAD:at något sen första året i "Fysikingenjörens verktyg" och lärde mig inte det särskilt bra då heller - och Inventors egna tutorials är inte särskilt bra heller. Men med lite övning och bra YouTube-videos blev det mycket roligare efter ett tag och nu har jag äntligen lyckats göra något vettigt - ritningar över alla mina komponenter och en samlad ritning över hur alla ska sitta ihop med varandra! 
 
Jag höll först på att skita i att sätta ihop komponenterna - skapa en "assembly" - för att det var lite bökigt. Men när jag lärde mig hur att göra det - och gjorde det - blev det så snyggt (tycker jag iallafall :))! Och dessutom hittade jag några fel i min design (då vissa hål i plattan inte matchade med hålen i en komponent) så det var ju nice också!
 
 
När jag lärt mig hur att sätta ihop grejerna kunde jag också placera dem i CAD-filen för utspädningskryostaten (maskinen min krets ska sitta i) och återigen märkte jag att jag gjort vissa mätfel tack vare detta! Plattan på bilden nedan är den lägsta plattan i kryostaten och når temperaturer under 10 mK - alltså kallare än en hundradels grad från absoluta nollpunkten! Och även allt termiskt ledande som fästs i plattan (t.ex. min krets då). Nice att damma av (och förbättra) de gamla CAD-kunskaperna!
 
 
Nu måste jag bara få grejerna tillverkade och levererade innan jag kan påbörja mina experiment. Plattan som komponenterna fästs på kan inte direkt skrivas ut med de 3D-skrivarna som vi använde första året, det materialet är alldeles för dåligt, nej de måste specialformas av en särskild koppar som är extra bra vid kryotemperaturer, så det är lite omständigt.. men å andra sidan blir det ju hög kvalité på grejerna!