The fridge is cold

Good morning. The fridge is cold now.
 
Härom dagen fick jag ett mejl med ovanstående text. Kanske ser ut som ett vanligt mejl om en alldaglig sak.. fast ändå en lite konstig grej att mejla om.. Men det var inget vanligt mejl - det var från min handledare i nanofabrikationskursen. Efter att vi blev färdiga med tillverkningen av våra chip i renrummet behövde vi göra mätningar på dem. Dessa mätningar behövde dock utföras på Extremt låga temperaturer - runt några millikelvin.
 
Hur kallt är det då? Well, 0 Kelvin är den absoluta nollpunkten - ungefär -273,15 Celsiusgrader. Den temperaturen är dock omöjlig att uppnå, på grund av kvantfysikiska fenomen, men det går att komma mycket nära (det är dock inte särskilt lätt). Ute "i rymden", om en inte är nära något varmt (som t.ex. en stjärna) är det några Kelvin, så några millikelvin är alltså bara några tusendelars grader jämfört med "tomma rymdens temperatur".
 
För att få ned våra chip till den temperaturen behövde vi använda en s.k. dilution refridgerator. Det finns sånna på mc2, där vi läser kursen, men de är dyra och de tar flera dagar på sig att bli kalla (och de behöver gå upp till rumstemperatur för att en ska kunna byta chippen som ligger däri och görs mätningar på). Så förra veckan lämnade vi ifrån oss våra chip och på fredagen fick vi mejlet som alltså berättade att chippen nu tagits ned till några millikelvin. 
 
Idag fick vi gå dit och göra våra mätningar. Såhär såg den ut:
 
 
Ganska stor grej, som i flera skikt på vägen ned längs det stora röret blir betydligt kallare och kallare, och längst ned där våra chip är bara är runt 8 millikelvin.
 
Eftersom det är så dyrt och bökigt att värma upp och sedan kyla ned den vill en optimera det genom att ha många chip i den från många olika personer, så att många kan göra mätningar under samma nedkylning. För att kunna styra över input, output, vilket chip som får vilken signal m.m. fanns det en massa kablar att hålla koll på. Här ser vi signal-input och -outputkablarna.
 
 
För att mer exakt välja vilket chip som mätningarna skulle göras på fanns denna grej. Den stora lådan till vänster är en spänningskälla som kunde skicka en elektrisk puls. Lådan till höger har en massa kontakter som går till ett gäng olika kontakter inne i frysen. Den lilla kretsen nere till höger var en himla fin krets med två knappar, set och reset, som vi fick trycka på för att aktivera en väg inne i frysen. Kändes lite primitivt, men så länge det funkar så... :P
 
 
Kändes ganska coolt att få använda en sån här maskin - en maskin som skapar en av universums kallaste platser!