År 4 Läsperiod 2 sammanfattad

Denna vecka var som sagt tentaveckan för LP2 och nu är den slut och därmed även läsperioden :)
Denna läsperiod var, liksom den förra läsperioden, riktigt lugn och trevlig! Inte för mycket att göra, men ändå något att göra lite hela tiden. Detta var även den första läsperioden vi fick göra ett kursval inför. Hur som helst, kurserna jag läste var:
 
  • "KTK042 - Nanomaterialkemi". Denna kurs var en s.k. "förståelsekurs", dvs. den gick ut på att lära sig olika koncept och förstå olika saker, men vi behövde inte räkna på något. Så på tentan var frågorna i stil med "beskriv en process för att skapa nanosfärer av guld", antingen visste du svaret eller inte. Så det var inte särskilt svårt, även om en förstås behövde plugga en del för att lära sig alla olika koncept och grejer; det var ändå en ganska bred kurs. Vanliga begrepp i kursen var nanoschemistry, surface chemistry, self-assembly, bionano, gold, PDMS, CdSe, etc.
  • "MCC026 - Nanovetenskap"*. Denna kurs var ganska annorlunda från alla kurser jag läst tidigare. Till att börja med bestod den av massa olika kategorier inom ämnesområdet nanovetenskap, där varje ämnesområde hade sin egen föreläsare som höll i 1-3 föreläsningar och hade sina egna läxor. För det andra så hölls tentan i lv6, alltså den sjätte läsveckan, till skillnad från alla andra kurser som brukar ha sin tenta i tentaveckan (som är efter lv8). I kursen skulle alla göra en s.k. "research proposal" inom något av de ämnesområdena vi hade föreläsningar inom. De enda kraven för detta var för övrigt att det skulle vara något originellt. De olika ämnesområdena i kursen var: Quantum Transport, Carbon Based Electronics, Nanomechanics, Nanobio, Nanostructured oxide Materials, 2D materials och Nanooptics.
* Denna kurs var en semiobligatorisk kurs. För att kunna ta sig Masterexamen måste en ha läst 4 semiobligatoriska kurser.
 
Utöver dessa kurser läste jag även den andra och sista delen av min MTS-kurs vilket gick alldeles utmärkt eftersom kurserna var så lugna :)