År 5 Läsperiod 1 sammanfattad

Så, nu är tentaveckan över och därmed även LP1! Vilket var min allra sista läsperiod med kurser, känns jättekonstigt :O denna läsperiod har varit ganska annorlunda från alla tidigare läsperioder eftersom jag bara haft en kurs, och sen examensarbetet på det. Men examensarbetet har varit ganska straight forward; mycket av all nödvändig förståelse skaffade jag mig i somras, så har kunnat lägga mycket fokus på min enda kurs. För att sammanfatta det jag har hållit på med så har det alltså varit:
  • "FKA173 - Kvantoptik och kvantinformatik", aka kvantinfon. Denna kurs har både varit jättespännande och rolig, samt krävande. Tanken var ju att jag skulle lägga halva tiden på kursen, halva på mitt examensarbete, men inlämningarna i denna kurs, tillsammans med föreläsningarna och övningarna, tog bra mycket mer än 20 h/vecka (framförallt under vissa veckor). Men i slutändan var det väl värt det - finns inte riktigt någon annan kurs om detta vad jag vet! Vad vi pratade om var qubits, kvantisering av elektriska kretsar, Rabioscillationer, Jaynes-Cummings-hamiltonianen, dekoherens, Blochekvationerna, kvantalgoritmer, Shors algoritm, Grovers algoritm, felkorrigering, m.m. Det var väldigt mycket helt enkelt, men intressant nevertheless!
  • "MCCX60 - Examensarbete på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap", aka examensarbetet. Under sommaren skaffade jag mig som sagt mycket av all nödvändig förståelse och beställde de komponenter jag behövde, medan under denna läsperiod har jag fått göra mycket praktiskt: jag CAD:ade fram min monteringsplatta, monterade ihop min krets, CAD:ade fram en lösning för monteringen i kryostaten (som var fullare än beräknat) och monterade min krets och fick slutligen göra diverse mätningar på min krets vars gigantiska mängd data jag nu har att analysera. Ganska straight forward-grejer tack vare min tjuvstart i somras, vilket var himla passande med min krävande kurs :)
Kort och gott: spännande, intressant och lärorik läsperiod, trots att jag bara läste en kurs. Imorgon börjar LP2 och den första dagen från det att mitt examensarbete blivit min heltidssysselsättning, ska bli kul!