En dag på jobbet

Jag gillar mitt jobb :) (x-jobbet) 
 
Både för att det är najs att "vara vuxen" och sitta och jobba heltid fokuserat på ett projekt, men också för att jag gillar mitt projekt och det som min avdelning jobbar med. Nu i veckan skulle vi kyla ner Wampa igen (kryostaten vi värmde upp förra veckan, se tidigare inlägg). Det är inte helt straight forward att kyla ner något till 10 mK, det var diverse steg som behövde utföras i rätt ordning. Sån tur var illustrerade kontrollpanelen ganska tydligt vad respektive knapp gjorde.
 
 
På denna bild syns de olika temperaturerna för olika nivåer. Den längst upp till vänster tror jag är den som skulle ned till 50 K, den uppe till höger skulle ned till 3 K och de två under till 800 mK och 10 mK respektive. Att kyla de tre senare gick ganska bra med pulstuben, en ganska enkel kylarmekanism som använder sig av samma princip som ett kylskåp. När nivåerna nått 3 - 4 K sattes själva magin igång, heliumblandningen av He-3 och He-4, vilken är den mekanismen som kan kyla ned till de extremt låga temperaturerna.
 
¨
 
På bilden nedan syns temperaturen på mixkammaren, den nivån som skulle ned till 10 mK, där det syns ganska tydligt hur pulstuben ganska snabbt tog ned temperaturen till ~ 6 K men sen gick det långsamt tills heliumkylningen satte igång och då gick det plötsligt mycket snabbare nedåt igen.
 
 
Utöver att vara med och kyla Wampa fick jag vara med och röja ut lite, bl.a. denna gamla kryostat (som var av sorten "wet cryostat", vilket innebär att helium-4 ständigt läcker ut. Den varianten vi har nu, "dry cryostat", läcker inte helium, vilket är fördelaktigt). Den må vara gammal och klumpig, men ändå lite stil i en sån gammal mekanisk pryl!
 
 
På vägen ned till soprummet för att slänga den gamla kryostaten m.m. stötte vi på en person som höll på att fylla en tunna med flytande kväve, sådär som en gör ibland :P
 
 
Ooh en sak till - jag fick mina riktkopplare nu i veckan! En liten pryl jag behöver till mitt projekt. Kanske inte ser ut som mycket för ögat, och den är ju ganska liten, men den här lilla prylen kostar drygt $700 och var ganska bökig att beställa då jag var tvungen att fylla i diverse olika papper där jag bl.a. lovade att inte sälja den vidare till länder som inte USA tillåter handel med.
 
 
Sammanfattningsvis: roligt jobb! Händer ständigt roliga/spännande/intressanta saker! Nästa vecka börjar LP1 och då ska jag inte bara göra examensarbetet utan även läsa en kurs, så blir lite mer av en student igen då, men det är en spännande kurs så är rätt taggad på det ändå :)