Labblabblabblabblabb

De senaste två veckorna för mig har varit labblabblabblabblabblabb.... många timmar i labbet med andra ordet (typ alla dygnets timmar förutom de när jag ätit eller sovit). Därav inget bloggande.
 
Eftersom det är begränsat med mättid, och det kan dröja en månad (eller ännu mer) mellan mättillfällen vill jag verkligen få alla experiment jag behöver få gjorda gjorda nu när jag har tillgång till labbet. Det har tagit så lång tid av två skäl: för det första tar vissa mätningar lång tid. Mätningen jag håller på med just nu, se bild, ska exempelvis ta cirka 20 h.
 
Just denna mätning är trevlig då den, om allt går som det ska, kan jobba på av sig själv medan jag kan göra annat de kommande 20 timmarna, men många andra mätningar har gått ganska fort, sedan krävt lite analys för att jag skulle kunna avgöra vilken mätning som sedan behövde göras.
 
 
Ett annat skäl att det har krävt så mycket tid är att vi har haft oändligt med olika små problem, vilka har gett mer eller mindre allvarliga fel på våra mätningar. Mätningen nedan t.ex. är... konstig, av flera orsaker jag inte orkar gå in på här.
 
 
Vissa mätningar har å andra sidan gått rätt bra, där fideliteten (en av de sakerna jag försöker optimera) blivit riktigt hög :)
 
 
Ett problem vi haft tror vi var på grund av att mätapparaturens interna referens signal inte fungerade korrekt, något som kunde lösas genom att koppla in labbets egen atomklocka som extern referens :)
 
 
Vissa mätningar har förvisso gett riktigt bra resultat, m.a.p. fideliteten (se nedan), men samtidigt verkar lite ofysikaliska... Den blå "blobben" på bilden borde vara helt rund, liksom den orangea, men.. det är den inte. Så även om fideliteten är 99.42 % så... vet jag inte riktigt vad jag ska göra med detta ofysikaliska resultat :P
 
 
Så sammanfattningsvis har jag varit tvungen att spendera en massa tid i labbet för att jag både varit tvungen att göra en oändlig mängd tidskrävande experiment samt att allt som har kunnat krångla har just gjort det :P
 
När jag berättade detta för en annan på avdelningen sammanfattade hen det ganska väl som:
"Välkommen till livet som experimentalist!"