Qubitkurragömma och anpassningsbara resonatorer

Nu är det alltså tentavecka för de allra flesta chalmeristerna, men för mig är det 100 % examensarbete som gäller! Jag blev färdig med min interimrapport i slutet av förra veckan, men nu har det blivit min tur att få experimentera i labbet så de senaste två dagarna har jag suttit i Många timmar/dag och labbat! Främst har det tagit så många timmar för att qubiten i fråga jag arbetar med har gömt sig himlans bra! Studera bilden nedan.
 
 
Idealt ska denna plot vara en rak linje förutom på ett ställe där det ska vara en spik uppåt. Tyvärr var varken linjen rak och det var inte bara en spik utan många... Dessutom krånglade utrustningen på de allra lustigaste/originella sätten... Men skam den som ger sig! Efter ungefär 24 h labbande (exkl. sovpaus) hittade jag qubitfiluren och kunde börja göra mer relevanta mätningar, som mätningar av Ramsey fringes (se nedan) :)
 
 
Utöver med eget labbande så fortsätter det att vara diverse seminarier på mc2. Häromdagen var det ett om anpassningsbara resonatorer, något som skulle kunna vara mycket användbart inom kvantinformationsteknik! Dock så hade ingen hittills lyckats få Q-värden (mått på kvalité) tillräckligt högt för att kunna mäta sig med de icke-anpassningsbara :/
 
 
Men intressant nevertheless! Och ingen teknik funkar ju perfekt från början; det krävs en del forskning och ingenjörande inom ett område för att de ska bli användbar teknik av det :)