Sammanfattning av Civilingenjörsprogrammet i Teknisk fysik med Master i Nanoteknik

Nu i onsdags kom jag hem från en liten resa och hittade mina resterande examensbevis i brevlådan, se nedan. Således är mina civilingenjörsstudier nu helt avslutade.
 
 
Så, hur ska jag nu sammanfatta mina senaste 5 år på Chalmers, pluggandes civilingenjörsprogrammet i Teknisk fysik med Master i Nanoteknik? Well det finns förstås mycket att säga om den saken, hence min 5-åriga blogg, så här kommer jag bara att skriva ned några små sammanfattande tankar/punkter:
  • Det var absolut mest tungt de två första åren (plus ev. andra läsperioden under tredje året, beroende på kursval). När väl kandidaten var avklarad blev det betydligt lugnare tempo samt lättare att orka då "målet var närmare".
  • Det finns otroligt mycket "övrigt" att göra på Chalmers; mycket rikt på studentliv av alla möjliga slag. Mitt råd ang. detta är att försöka göra "lagom mycket". Vad jag menar med det är att 1. inte försöka gå med i allt möjligt på en gång, det blir lätt alldeles för mycket, men 2. inte ignorera studentlivet helt. Det finns något för alla och det kan ge många olika lämpliga erfarenheter, missa inte möjligheten till detta!
  • Kåren har en tydlig Anti-hets-attityd, både anti-alkoholhets och annan hets. Trots detta finns det dock mindre grupper på, antagligen, samtliga sektioner där viss hetsattityd kan förekomma. Om du finner dig i en sådan grupp kan det vara bra att 1. komma ihåg att det finns gott om grupper där hetsattityd inte förekommer, samt 2. vara tydlig med vad du inte vill; acceptans för de som inte faller för hets är fortfarande vida spridd.
  • Chalmers är en utmärkt plats att utföra sina civilingenjörsstudier på (iallafall inom teknisk fysik, de andra programmen kan jag inte uttala mig lika mycket om). Utöver mycket kompetenta föreläsare i nästan alla kurser finns också en hel del möjligheter av olika slag!
  • Chalmers är en utmärkt plats för en akademisk karriär inom kvantteknik då vi både har ett renrum (där olika prover kan tillverkas) och ett flertal utspädningskryostater (där de flesta kvantteknikexperiment äger rum).
En liten heads-up: Jag har fortfarande några eventuella inlägg in mind jag tänkt skriva, men i och med att min Civ.Ing.-utbildning nu är slut är snart så också min blogg!