Forskarlivet på mc2

Även om jag inte är doktorand (än) så drar mitt examensarbete mycket in mig i livet som doktorand på mc2. Bl.a. går vi på avdelningen på många seminarier, som jag har skrivit om tidigare, och nu i veckan hölls ett spännande om diverse spännande grejer, bl.a. STIRAP.
 
 
Seminariet hölls av en finne och han hade med denna bild (se nedan) från någon finsk barnbok, som visar hur vi bygger stora saker som bygger mindre saker som bygger ännu mindre saker, osv, tills vi kan göra yttepyttesmå saker.
 
 
Det jag tyckte var mest spännande med seminariet var det som kallades STIRAP. Det kan beskrivas med en liknelse såhär: I vanliga fall om du vill åka från t.ex. Göteborg till Helsinki måste du först åka till Landvetter, sitta där och vänta på boarding och sedan flyga dit. Men med STIRAP blir fallet istället att du kan sitta hemma och chilla medan planet lyfter från Landvetter och åker till Helsinki. Sen när du känner för det åker du till Landvetter och Vips så är du framme i Helsinki!
 
 
Ganska ointuitivt, men det var något de kunnat visa både teoretiskt och experimentellt. Teorin för att visa det var basically att beskriva kvantmekaniskt och sedan lösa ut egenvärdena för övergångarna, liksom i typ alla kvantmekaniska fall, och så gick det att visa att det fanns ett samband som tillät denna ointuitiva övergång.
 
En annan grej som jag får njuta av är det stora mc2-fikat som är lite då och då - då bjuds alla på mc2 på bullar, kaffe, m.m. Nice :D